LEEF EN REIS PLASTIC VRIJ

8 tips om je plastic gebruik te minderen!

Plastic was de uitvinding van de eeuw. Het houdt je producten langer vers en is voornamelijk in de zorg een perfect product. Helaas is de afbraak ervan niet zo goed en is het inmiddels een groot probleem geworden. Als de mens de plastic consumptie zo hoog houdt, zal de zee alleen nog maar bestaan uit de plastic soep en zal er geen vis meer in kunnen leven.

De feiten liegen er helaas niet om:

 • In totaal is er 4.700.000.000 kilogram plastic in de oceaan. Daarnaast maken elk jaar 250.000.000.000 kilo plastic. Ongeveer de helft gebruiken we één keer en wordt meteen weggegooid.

 • Volgens de VN gaan er elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee. Er wordt geschat dat er jaarlijks tussen de 12 en 24 miljoen kilo plastic wordt opgegeten door vissen.

 • De afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20ste eeuw.

 • Een plastic tasje heeft een gemiddelde gebruikstijd van 15 minuten.

 • Elk jaar worden er wereldwijd 500 miljard plastic tasjes gebruikt, meer dan 1 miljoen tasjes per minuut.

 • In de Grote Oceaan drijft een plastic massa die ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland.

 • Onderzoekers zeggen dat het drijvende eiland van plastic in de Stille Oceaan sinds de jaren zeventig in omvang is verhonderdvoudigd.

MAAR HOE LOSSEN WE DIT OP?

Azië is een van de grootste plastic gebruikers. Vergeet niet dat het echt mogelijk is om te beginnen in een klein landje als Nederland. Het begint altijd bij jezelf. We leven in een cultuur waar veel plastic gebruikt wordt. Denk aan supermarkten, drogisterijen en ziekenhuizen. Daardoor is de keuze makkelijk om toch de producten te kopen die veel single use plastic hebben. Om je te helpen in het verminderen van je dagelijkse plastic gebruik, heb ik onderstaande 7 tips voor je! 

1. VERVANG JE SHAMPOO EN CONDITIONER

In de badkamer staan veel producten die uit plastic bestaan. Gebruik voor je shampoo en conditioner shampoobars. Bumi Bar en Shampoobar hebben fantastische variaties voor ieder haartype. Wist je trouwens dat deze bar's 3x langer mee gaat dan een normale shampoo fles?! Dit maakt de bars ook vele malen goedkoper als normale shampoo. Daarnaast worden ze niet gezien als vloeistof dus kan je deze in je handbagage meenemen!

2. GEBRUIK EEN ANDERE DEODORANT

Deodorant is een product die bestaan uit veel verschillende onnatuurlijke producten. Daarnaast is de verpakking niet echt milieuvriendelijk. De deodorant van MIISHA is klein, gebruikersvriendelijk en heeft een heerlijke frisse geur. 

3. VERVANG JE ZONNEBRAND

Zonnebrand is een van de grootste koraal killers. In bijna alle merken zonnebrand crème die er te koop zijn bij de drogisterijen zitten de volgende stoffen: Homosalate, Octisalate, Octocrylene en Oxybenzone. Deze stoffen zorgen voor een verstoring van het groeiproces van koraal met het uiteindelijke resultaat: koraalverbleking en uitsterving. Deze fijne zonnebrand van Amazing koop je bij Plastic Free Amsterdam.

4. TANDPASTA UIT EEN POTJE        

De tandpasta van Plastic Free Amsterdam is er in 3 varianten en je doet er 3 keer zo lang mee dan een normale tube! Je kan dit makkelijk meenemen en het is een van de eerste tandpasta's zonder plastic!

5. BAMBOE TANDENBORSTEL

De tandenborstels van  MIISHA shop zijn gemaakt 100% natuurlijke vezels en bamboe. Ze hebben er een mooie koker bij zodat je je tandenborstel makkelijk mee kunt nemen op reis.

6. VERVANG JE KEUKENPRODUCTEN

Vershoudbakjes, vershoudfolie of weggooiplastic in de vorm van rietjes en bestek zijn nog steeds zeer geliefde producten. Gelukkig zijn hier ook mooie alternatieven voor. Op MIISHA en Plastic Free Amsterdam staan veel producten, die deze producten vervangen. Uiteindelijk is het goedkoper dan producten die niet herbruikbaar zijn. 

Zo kan je, ook op reis, altijd je eigen bestek en rietjes meenemen. Door aan te geven in bijvoorbeeld café's dat je je eigen rietje hebt, geeft dit ook een deel bewustwording bij het land dat je bezoekt!

7. KOOP ANDERE PRODUCTEN IN DE SUPERMARKT

 • Koop minder vlees

Vlees is een van die producten die je niet zonder plastic verpakking kan krijgen. Mocht je geen vegetariër zijn, koop dan 1 keer in de week vlees bij de slager. Je kan je eigen bakje meenemen waar ze het vlees indoen. 

 • Neem je eigen broodzak mee

Het is makkelijk om snel een plastic zakje te pakken en daar je broodje in te doen. Helaas zijn deze zakjes erg slecht voor het milieu. Neem daarom je eigen zakje mee! Fijne zakjes koop je op Plastic Free Amsterdam of MIISHA shop. Dit zijn mijn favoriete winkels waar ik al mijn plasticvrije huishoudelijke spullen vandaan haal.

 • Neem altijd je eigen tas mee

Tegenwoordig worden de plastic tasjes steeds minder verkocht. Toch zie je nog vaak dat de kleine tasjes snel gekocht zijn. Op reis is het dan ook erg handig om een aantal tasjes mee te nemen. Zo ben je altijd voorbereid! 

8. KOOP GEEN PLASTIC FLESSEN

Op reis kan je vaak niet uit de kraan drinken. Om dit toch op te lossen kan je de waterfilter van Lifestraw gebruiken. Hiermee kan je overal uit de kraan drinken. Is het water toch te vuil, dan blokkeert de filter automatisch. 

Een fijne plastic vrije waterfles om mee te nemen is die van Glacial. Deze houd je water 12 uur heet en 24 uur koud! Dat is nog is prettig tijdens een heftige hike. 

Tot slot kan je thuis minder flessen kopen door een SodaStream aan te schaffen. Hierbij heb je altijd bruisend water!

LET'S GET SOCIAL

 • Facebook
 • Black Instagram Icon
 • Youtube
 • Black Pinterest Icon
 • Facebook
 • Black Instagram Icon
 • Youtube
 • Black Pinterest Icon

@2019 Reisblondie. All Right Reserved. Privacy & disclaimer